Persoonallisuus
Mindfindr tuottaa vastaajalle persoonallisuuden kuvauksen, joka perustuu tieteellisesti päteviksi osoitettujen persoonallisuusulottuvuuksien muodostamaan kokonaisuuteen. Vastaaja voi saada kaksi erilaista kuvausta, mikäli tulos asettuu kahden ratkaisun väliin.
On hyvä huomata, että ulottuvuuksien muodostamat kombinaatiot ovat käyttäytymisen ymmärtämisen kannalta olennaisempia kuin yksittäiset ulottuvuudet.
Persoonallisuuden ulottuvuuksia voidaan luonnehtia seuraavasti:
Informaation prosessoinnin ulottuvuus auttaa ymmärtämään henkilön todennäköisesti etusijaistamia, luontaisia tapoja kerätä, käsitellä ja hyödyntää informaatiota.Vasemmalle sijoittuvat ihmiset ovat havainnoinnissaan konkreettisempia, kiinnittäen enemmän huomiota käytännön asioihin. Dimension keskilinjan oikealle puolelle asettuvat henkilöt ovat avoimempia uusille kokemuksille, operoivat luonnostaan enemmän myös abstraktien käsitteiden varassa ja huomioivat tulevaisuuden mahdollisuudet. Vasemmalle puolelle asettuvat henkilöt luottavat enemmän aisteihinsa ja ovat toiminnassaan perinteisiä, oikealle asettuvat ovat luovia ja etsivät innovatiivisia ratkaisuja.
Aktiivisuuden suuntautuminen kuvaa vastaajalle tyypillistä vuorovaikutusta, aktiivisuutta ja elämyshakuisuutta. Dimension vasemmalle puolelle asettuvat ovat ekstravertteja, ulospäinsuuntautuvia, sosiaalisesti rohkeita, läsnäolevia ja luonnostaan vaikuttamaan pyrkiviä. Ulottuvuuden oikealle puolelle asettuvat ihmiset ovat introvertteja, tavallisesti hiljaisempia ja keskittyvät toimintoihin pitkiäkin aikoja jopa yksin. Ekstravertit ovat usein nopeita ja saattavat olla kärsimättömiä, kun vastaavasti introvertit lämpiävät hitaammin vuorovaikutuksessa ja ovat pitkäjännitteisiä.
Päätöksenteon perusta vaikuttaa luontaiseen tapaan reagoida ja tehdä päätöksiä erityisesti uusissa tilanteissa. Ulottuvuudella vasemmalle asettuvat ihmiset ovat asiakeskeisiä ja loogisia, pyrkien huomioimaan objektiivisia vaikuttimia päätöksenteossaan. Oikealle asettuvat ihmiset ovat emotionaalisia, punnitsevat arvoja sekä huomioivat omia ja muiden tunteita päätöksenteossaan. Vasemmalle puolelle asettuvat henkilöt voivat toisinaan vaikuttaa etäisiltä ja viileiltä, oikealle puolelle asettuvat ovat puolestaan tavallisesti lämpimiä ja ystävällisiä.
Toimintatapa kuvaa järjestelmällisyyden ja joustavuuden tasoa henkilön käyttäytymisessä. Vasemmalla puolelle asettuvat henkilöt ovat suunnitelmallisia ja tunnollisia, kun taas oikealle asettuvat henkilöt ovat joustavia, pitäen vaihtoehtonsa avoimina uusissa tilanteissa. Vasemmalle asettuvat henkilöt viihtyvät ennustettavassa ympäristössä ja rutiinien parissa, usein turvallisuutta korostaen. Dimension oikealle puolelle asettuvat henkilöt saattavat kyllästyä samojen asioiden toistamiseen ja heiltä aikarajoista kiinni pitäminen ja viimeistely vaatii enemmän ponnisteluja.
Neljä persoonallisuuden ulottuvuutta kuvaavat henkilölle ominaista käyttäytymistä. Toisinaan tulos asettuu yhden tai useamman ominaisuuden osalta dimension keskelle. Näiden henkilöiden toimintatavassa kyseisten dimensioiden eri puolet painottuvat eri tavoin riippuen toimintaympäristöstä ja tilanteesta.
Kun tarkastellaan edellä kuvattujen ulottuvuuksien muodostamia kombinaatioita, saadaan käyttäytymisen kokonaisuutta kuvaavia psykologisia tyyppikuvauksia. Psykologiatieteeseen, kuten yleensä tieteeseen, kuuluu tutkittujen ilmiöiden luokittelu pyrittäessä tuottamaan yleisempää tietoa. Onkin hyvä huomata, että vastaajat ovat yleisten persoonallisuuskuvausten ohella yksilöinä paljon muutakin. Mindfindrissa työskentelytyylit, tiimiroolit ja johtajuuspotentiaalin kuvaukset täydentävät vastaajan saamaa kokonaiskäsitystä itsestään.
Persoonallisuus, yhteiskunnan funktiot ja työelämä
Mindfindr-raportit palvelevat yksilöä muun muassa urasuunnittelun tukena ja tämän pyrkiessä vahvistamaan itsetuntemustaan. Laajemmin tarkastellen raportit palvelevat työelämän ja organisaatioiden kehittämisen, rekrytoinnin ja valmennuksen tiedontarpeita.
Talouden ja yhteiskunnan prosessien ja instituutioiden ylläpitäminen edellyttää konkreettisten tehtävien ja roolien hoitamista. Erilaiset persoonalliset voimavarat lisäävät todennäköisyyttä, että yhteiskunnan eri funktioita ylläpitämään - mutta myös muuttamaan ja kehittämään - hakeutuu pelkästään henkilöiden persoonallisuuteen pohjaavan suhteellisen edun vuoksi tietynlaisia persoonallisuuksia.
Persoonallisuustyyppejä voidaankin luonnehtia työelämän, yhteisöllisen osallisuuden ja vaikuttamisen näkökulmista. Seuraavassa esitetty luokittelu ei tarkoita, että kaikki tietyn persoonallisuustyypin saavat henkilöt toimisivat juuri kyseisillä sektoreilla tai kuvatuissa yhteisöllisissä rooleissa.
Persoonallisuustyypit
Vakauttajat ovat realistisia ja käytännöllisiä. Usein tähän ryhmään asettuvat henkilöt toimivat vastuu- ja johtamistehtävissä ja varsin usein yhteiskunnan jatkuvuuteen, vakauteen ja turvallisuuteen liittyvillä aloilla.
Käytännöllinen organisoija
Käytännöllinen hoitaja
Luotettava toteuttaja
Sitoutuva hoitaja
Uudistajat ovat persoonallisuudeltaan idealistisia ja luovia. Uudistajat toimivat tilastollisesti yliedustetusti taiteisiin, kasvatukseen, opetukseen, kulttuuriin ja hyvinvointiin liittyvillä aloilla.
Innostava käynnistäjä
Itsenäinen taiteilija
Diplomaattinen mahdollistaja
Sitoutuva visionääri
Kehittäjät ovat persoonallisuudeltaan rationaalisia ja tavallisesti varsin optimistisia ja rohkeita muutoksentekijöitä. He toimivat usein talouden, tekniikan ja tutkimuksen alueilla sekä erilaisissa innovaatio- ja kehitystehtävissä.
Yrittelijäs innovoija
Määrätietoinen systeeminrakentaja
Päättäväinen strategi
Itsenäinen systeeminrakentaja
Toteuttajat ovat persoonallisuudeltaan käytännöllisiä ja mukautuvia. Usein he viihtyvät yhteiskunnan eri sektoreilla palvelu-, tuotanto- ja hoitotehtävissä.